omega dan kesihatan jantung

By | August 10, 2017

kepentingan kesihatan jantung

Jantung sebenarnya adalah organ utama dalam sistem kardiovaskular. Ia mampu berdenyut lebih daripada 3.5 bilion kali sepanjang kehidupan dan fungsi utamanya mengepam darah yang membekalkan oksigen dan makanan ke semua bahagian badan.

kita perlu mengekalkan kesihatan jantung supaya kita boleh menjalani kehidupan yang lebih bermakna .

Dalam keadaan rehat, jantung berdenyut antara 60 hingga 90 kali seminit untuk orang dewasa manakala pada kanak-kanak antara 100 hingga 120 kali seminit.

Semasa berdenyut, darah yang dipam dari seluruh badan pada kadar lima liter akan melalui jantung setiap minit. Tetapi apabila diperlukan, terutama semasa bersenam, jantung berupaya mengepam sehingga empat kali ganda jumlah itu.

Bagaimanapun, jika penjagaan jantung diabaikan seperti tidak mengamalkan gaya hidup sihat seperti senaman, pemakanan dan tekanan, boleh menyebabkan jantung berpenyakit.

FAKTOR PENYEBAB SAKIT JANTUNG

Merokok 

karbon monoksida dan kandungan nikotin didalam asap rokok boleh menyebabkan darah beku terkumpul di salur darah seterusnya mengakibatkan jantung terpaksa bekerja keras dan akirnya jantung menjadi lemah.bahan kimia yang terkandung dalam rokok mengakibatkan diding arteri jantung menjadi rosak dan menyempit  .

Gaya hidup yanag tidak sihat

pemilihan makanan yang tinggi kalori seperti makanan segera yang mengandugi kadar garam dan gula yang tinggi seperti makanan dan minuman dalam tin.

Malas melakukan aktiviti riadah seperti bersenam juga merupakan gaya hidup yang kurang sihat .

kadar  kolesterol yang tinggi dalam darah

Kolesterol jahat (LDL) yang berlebihan sangat berbahaya bagi jantung. Ia sangat mudah melekat  pada dinding pembuluh darah sehingga berpotensi menjadi plak yang akan menyekat aliran darah di jantung .

LDL yang normal dalam darah harus kurang dari atau sama dengan 100 mg/dl .

Hipertensi /tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi akan menyebabkan jantung terpaksa bekerja berat dari biasa jadi amat lah perlu kita megawal tekanan darah tinggi.

diabetik/kencing manis

Pesakit diabetik berisiko lebih tinggi menghidap penyakit jantung ini kerana tinngi kandungan gula dalam darah boleh menyebabkan diding pembuluh darah menjadi tebal dan sempit seterusnya menyebabkan jantung tersumbat.

Obesiti

Berat badan yang berlebihan berpotensi mendapat tekanan darah tinggi ,kadar kolesterol yang berlebihan serta berisiko mendapat diabetis.

Faktor usia

usia yang makin meningkat juga salah satu faktor penyebab kepada sakit jantung ini kerana kadar hormon makin menurun terutama kepada wanita yang telah menopouse.

Faktor genetik

sekiranya mempunyai ahli keluarga yang pernah menghidapi sakit jantung maka lebih besar risikonya pada ahli keluarga yang lain mendapat sakit jantung.

 

CEGAH SEBELUM TERLAMBAT

Terdapat pelbagai cara menjaga kesihatan jantung kita antaranya:-

 1. Elakkan merokok
 2. Amalkan gaya hidup yang sihat melakukan senaman sekurang – kurang nya 3 x seminggu sekurang – kurang nya 30 minit sehari
 3. Ambil makanan – makanan yang sihat yang boleh membantu dalam kesihatan jantung

Antara pemakanan – pemakanan yang bagus untuk kesihatan jantung :-

Kacang soya hitam

merupakan agen antioksidan dan mengandungi magnesium yang membantu menurunkan tekanan darah dan mengawal kadar kolesterol dan kadar gula dalam darah.(esp soy protein shaklee dihasilkan dari kacang soya hitam) 

Anggur merah dan resveratrol

Resveratrol dan catechin, dua antioksidan dalam anggur merah, dapat melindungi dinding arteri. (vivix shaklee mengandungi revesterol )

ikan salmon

Salmon dianggap makanan terbaik untuk kesehatan jantung karena kaya akan omega-3. Omega-3 adalah lemak sihat yang dapat mengurangi risiko sakit jantung dan menurunkan tekanan darah. Omega-3 juga boleh menurunkan trigliserida dan mencegah keradangan.

Tuna untuk Omega-3

Lebih murah daripada salmon, tuna juga memiliki omega-3. Albacore (tuna putih) memiliki omega-3 lebih banyak.

Minyak zaitun

Minyak ini merupakan lemak sihat yang terbuat dari buah zaitun yang dihancurkan. Minyak zaitun kaya antioksidan yang sihat bagi jantung. Ia juga dapat melindungi pembuluh darah , ia juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol.

Almond

Almond memiliki sterol, serat, dan lemak yang baik untuk jantung. Almond dapat membantu menurunkan kolesterol “jahat” LDL.

Tauhu

tauhu membekalkan  protein vegetarian dalam jumlah besar ia juga kaya dengan  mineral untuk jantung, .

Ubi jalar

Ganti kentang dengan ubi jalar. Dengan indeks glisemik yang rendah, ubi jalar tidak akan menyebabkan peningkatan gula darah dengan cepat.

Swiss Chard

Sayuran berdaun gelap ini kaya akan kalium dan magnesium yang dapat membantu mengawal tekanan darah. Swiss chard juga memiliki serat yang sihat untuk jantung, vitamin A, dan antioksidan lutein dan zeaxanthin.

Barley

Serat dalam barley dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan kadar gula dalam darah.

Oatmeal

Serat oat dapat menyihatkan jantung Anda dengan menurunkan kolesterol jahat (LDL).

Chia seed

Biji berwarna mengkilap seperti madu ini memiliki tiga hal yang baik untuk jantung Anda: serat, fitokimia yang disebut lignan, dan asam lemak omega-3.

 

Terbukti omega 3 merupakan salah satu sumber terpenting dalam menjaga kesihatan jantung kita .

 

Kenapa omega guard shaklee menjadi pilihan..

Ini kerana omega guard mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

 

Siapa yang perlu mengambil omega guard

 • Pesakit jantung dan darah tinggi – omega guard mampu mencegah kolesterol yang berlebihan
 • Pesakit gout – membantu mengelakkan inflamasi pada sendi dan menghalang sendi menjadi bengkak
 • Pesakit asthma – omega guard bersifat mengelakkan kesejukan
 • Pesakit yang mengalami batuk berkahak dan selsema
 • Individu yang sering migrain
 • Individu yang sering mengalami kebas – kebas kaki dan tangan
 • Omega guard juga membantu meningkatkan daya tumpuan sesuai untuk kanak – kanak dan pelajar.
 • Sesuai juga untuk ibu – ibu yang mengandung bagi membantu perkembangan otak bayi

 

Jom dapatkan omega guard dengan harga diskaun 5% dengan pembelian 3 botol .

Hubungi kak tim untuk dapatkan omega guard ..0125197428

Pengedar sah shaklee Ipoh Perak

Id 1229987 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge